01 mar 2019

Kan du delegere opgaver…

…. så der skabes mærkbare resultater.

En forudsætning for at du kan blive en god leder er, at du kender dig selv og er bevidst om dine egne begrænsninger. Du skal kunne administrere din egen tid og være i stand til at planlægge, styre og gennemføre egne opgaver. Ved du mon hvordan, du reagerer under pres? Er du målrettet? Er du nysgerrig, og lader dig nemt distrahere? Løser du opgaver til tiden, og har de altid høj kvalitet?

Det er først, når du kan lede dig selv, at du kan lede andre og dermed få mulighed for at delegere.

Delegering er en meget vigtig ledelsesopgave, og betyder helt simpelt ”overdragelse af en opgave til en anden person”. Det handler om, at turde give slip, men det har mange ledere svært ved. Og undskyldningerne er mange – her et par eksempler:

  • Det er hurtigere at gøre selv
  • Det kan mine medarbejdere ikke finde ud af
  • Det er svært at forklare opgaven, så den bliver løst rigtigt

Måske handler det mere om dig som leder. Når delegering ikke fungerer, skyldes det måske, at det er din lederstil, der fejler. Har du måske selv mistet overblikket? Når du giver ansvar videre – husker du så også at give beføjelser med? Husker du at anerkende dine medarbejdere, når de løser opgaverne godt? Bliver dine medarbejdere efteruddannet og investeres der i tid til, at de kan tilegne sig ny viden og kompetencer?

Hvorfor skal du delegere – hvorfor er det vigtigt?

Jeg tror på, at du bliver en bedre leder, hvis du kender dig selv rigtig godt, og tør sætte dig selv i spil som leder. Vær åben om de opgaver du er mindre god til eller slet ikke behersker, og brug din tid på de opgaver, som du er god til, og hvor du kan gøre en forskel. Vi har desværre altid opgaver, der er mindre sjove og spændende, men som er vigtige for vores forretning – og de opgaver skal vi selvfølgelig også løse. Det vigtige er, at du som leder tør gå forrest og vise vejen, når behovet er der. Du skal samtidig erkende, at dine medarbejdere er eksperter på deres respektive områder. I det daglige arbejde skal du give dine medarbejdere plads til at være kreative. Der skal være mulighed for, at løse opgaverne på nye anderledes måder for, at skabe bedre løsninger.

Her er et par gode råd:

  • Vær specifik når du beskriver opgaver, der skal delegeres
  • Kend dit hold godt og deleger til den rigtige
  • Overdrag fuld beslutningskompetence
  • Forklar hvad der måles, og hvad der vil være en succes
  • Giv ikke løsningen på forhånd
  • Følg op løbende og giv feedback

Delegering er vanskelig og skal som alt andet trænes. Vær præcis når du vælger opgaver til delegering, vælg den rigtige medarbejder at delegere til og giv løbende feedback. Når en medarbejder har brug for hjælp, skal du støtte, anderkende og give et lille skub i den rigtige retning. Du skal ikke overtage opgaveløsningen.

“The best executive is the one who has sense enough to pick good men to do what he wants done, and self-restraint to keep from meddling with them while they do it.”

― Theodore Roosevelt

Rigtig god weekend,
Med venlig hilsen

Ole Wibom

[top]
Deltag i dialogen på Facebook eller Linkedin