16 nov 2018

Du bliver glad af at hjælpe andre….

Hvornår har du sidst haft den gode følelse af glæde efter at have hjulpet en kollega, et familiemedlem, en ven eller en fremmed person? Jeg er overbevist om, at vi bliver mentalt sunde og glade af at tilbyde andre vores hjælp.

I den travle hverdag kan det være svært for os at få det hele til at hænge sammen, og vi kæmper med at nå det hele. Vi falder ind i den daglige trummerum – livets hamsterhjul. Det kender vi alle sammen.

Hvis vi taler sammen og tør spørge hinanden, om der er brug for hjælp, så skaber vi mulighed for at få løst opgaverne i fællesskab. Statens Institut for folkesundhed gennemførte en undersøgelse af danskernes mentale sundhed i 2016, og en af forskerne bag undersøgelsen, Vibeke Koushede anbefaler, at vi i højere grad giver os tid til at hjælpe andre. Undersøgelsen afslører, at hvis vi bare nogle få gange om måneden hjælper andre, kan vi forbedre vores mentale sundhed væsentligt.

 

Omvendt så er mange af os ikke gode til at spørge om hjælp. Vi vil ofte selv løse opgaverne – måske fordi vi ikke tør spørge om hjælp, eller måske fordi vi ikke har indset, at vi har behov for hjælp.

Det interessante er, at når vi spørger andre om hjælp, så får vi faktisk sjældent et ”nej”. Det skyldes, at de fleste af os faktisk gerne vil hjælpe, men vi skal aktiveres – vi skal spørges.

Kulturen på vores arbejdsplads har stor betydning for, om vi hjælper og støtter hinanden. Hvis vi kan skabe en høj grad af indbyrdes tillid med fri dialog og ærlighed, så vil det være naturligt at spørge om hjælp og give hjælp. Vi skal behandle hinanden med respekt gennem fortrolighed og åbenhed om fejl. Hvis vi samtidig kan byde ind med en stor grad af engagement, hvor vi har fokus på det positive, har selvtillid og tør være kreative, så har vi skabt et fundament for et fantastisk samarbejde og en stor arbejdsglæde.

Giv dig tid til at hjælpe en kollega i dag. Er der en kollega, der har travlt eller er presset, så tilbyd din hjælp. Måske kan du ikke hjælpe direkte, men en hjælp kan også bestå af, at finde en anden der kan hjælpe. Når jeg ikke selv har de efterspurgte kompetencer, så prøver jeg altid at foreslå eller finde en anden, der kan hjælpe.

Hvis vi tør fortælle andre, hvad vi har brug for, og hvad det betyder for os, så kan der skabes mere glæde og positivitet.

Dette klassiske citat siger faktisk det hele:

”Somewhere along the way, we must learn that there is nothing greater than to do something for others” – Martin Luther King Jr.

Håber at du vil hjælpe en kollega, et familiemedlem, en ven eller en vildt fremmed i dag.

Rigtig god weekend

Bedste hilsener
Ole Wibom

PS4 Partner

 

[top]
Deltag i dialogen på Facebook eller Linkedin